Wyszukiwarka
kurczak po normandzku
- 1 kurczak o wadze 1,5 do 2 kg podzielony na 8 części
- 50 g masła
- 60 ml calvadosu
- 2 szalotki drobno posiekane
- 0,5 l cydru
- 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 250 ml gęstej śmietany
- 200 g jabłek
- 60 g sklarowanego masła
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietuszki
- Kurczaka natrzeć solą i pieprzem
- W żeliwnym garnku obsmażać partiami kurczaka w połowie masła aż lekko zbrązowieje. Ułożyć w garnku wszystkie kawałki kurczaka, polać calvadosem i podpalić
- Dodać szalotkę i zeszklić. Wlać cydr i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Kawałki kurczaka poobracać i dusić jeszcze przez 5 minut.
- Na pozostałym maśle smażyć grzyby pod przykryciem przez 5 minut. Przełożyć wraz z sosem do kurczaka, dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 5 minut
- Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Sos gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włozyć kurczaka do sosu i gotować jeszcze przez 2 minuty.
- Jabłka obrać, pokroić w plastry i obsmażyć w sklarowanym maśle.
- Przybrać kurczaka jabłkami, pietruszką i podawać.