logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



kurczak po normandzku

garnek żeliwny garnki żeliwne kurczak po normandzku
  • 1 kurczak o wadze 1,5 do 2 kg podzielony na 8 części
  • 50 g masła
  • 60 ml calvadosu
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 0,5 l cydru
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 200 g jabłek
  • 60 g sklarowanego masła
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietuszki
  1. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem
  2. W żeliwnym garnku obsmażać partiami kurczaka w połowie masła aż lekko zbrązowieje. Ułożyć w garnku wszystkie kawałki kurczaka, polać calvadosem i podpalić
  3. Dodać szalotkę i zeszklić. Wlać cydr i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Kawałki kurczaka poobracać i dusić jeszcze przez 5 minut.
  4. Na pozostałym maśle smażyć grzyby pod przykryciem przez 5 minut. Przełożyć wraz z sosem do kurczaka, dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 5 minut
  5. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Sos gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włozyć kurczaka do sosu i gotować jeszcze przez 2 minuty.
  6. Jabłka obrać, pokroić w plastry i obsmażyć w sklarowanym maśle.
  7. Przybrać kurczaka jabłkami, pietruszką i podawać.